Plugghetsen och stressen börjar släppa!

Hej på er!
 
Visst är jag medveten om de små ting till vardags men uppenbarligen är det lätt att glömma en del perspektiv. Det är så lätt att gå runt och tänka och planera vad jag ska göra för att göra den skillnaden som jag anser behövs. Dock har jag nog i all stress och hets som blivit kring livet och skolan totalt missat de små detaljerna. Som troligen gör en enorm skillnad men ibland är en själv blind för dem. Har försökt tänka på dem de senaste dagarna vilket jag misstänker gjort en stor skillnad. 
 
Skolan känns för en gångs skull mycket mer överkomlig än vad den gjorde för några veckor sedan. Första inlämninge uppgiften är klar och inlämnad. Den andra blir klar imorgon och uppgift 2 är på god väg. Pluggandet inför tentan har antagligen gett resultat och jag har lyckats komma ner på jorden lite igen från att ha flängt runt i huvudet och funderat om jag kan något alls. Jag kan mycket, kanske inte allt ännu, men betydligt mer än vad jag kunde för 3 veckor sedan. Vilket betyder att jag gjort framsteg och med lite tur bär det, och funkar denna gång. Kan inte säga att jag har så mycket krav om vilket nivå men jag vill klara det och med lite tur kan jag också känna mig nöjd efteråt. 
 
//Elise C 
 
 

Mat och mat och vad hitta på?!?!

Hej på er!
 
Mat mat och återigen mat. För min del har det i perioder varit svårt att få till vettig och bra mat, med ett litet kök och inga jätte resurser eller mycket tid blir det lätt oplanerat och ostrukturerat och att hoppa måltider är ibland på tok för lätt. För en del fungerar detta säkert bra men för min del tar det inte många timmar och dagar förrens jag börjar märka allt tydligare att jag inte ätit som jag kanske borde för att fungera på ett bra sätt. 
 
Matlagning kan ibland vara förbannat kul men också svårt att hitta tid till och att alltid köpa mat kommer inte funka i längden. Det är väldigt lätt hänt för min del att det blir någon typ av protein bar eller dyl. Som absolut kan vara bättre än ingenting men ja i längden inge vidare. 
 
Så målen är att göra funktionell och god mat som inte kostar så mycket eller tar så mycket tid till vardags. 
 
För min del brukar jag lösa det med att försöka göra matlådor och dyl, som inte bara beståd av pasta och sås utan även bortom dessa kolhydrater. På senaste har jag haft lite av ett squash tema. något som är lätt, gott och ja billigt och också fungerar inom ramen av vegetarisk kost vilket från min sida också är ett krav. Squash kan både vara ett tillbehör eller huvudrätten beroende på tillagning. 
 
För några veckor sedan testade jag att göra squash och motots plättar där basen blev ägg och just innehöll dessa tre ingridienser. Gott enkelt och gör väldigt fort. Bara att riva ner morötter och squash i en bunke och tillsätta ägg och sedan röra ihop och steka på. som tillbehör kan en exempelvis göra en sås av youghurt och olika kryddor och sedan något passande tillbehör som olika grönsaker eller ex ris eller annat fyndigt! 
 
Har tagit för vana att alltid försöka ha med lunch samt att ha med frukost som jag äter i skolan när jag kommer tidigt vilket har varit/ blivit alla dagar i veckan. Något jag ska försöka fortsätta med. 
 
Hoppas kunna uttöka lunchen variationen ännu mer! Har tyvärr ingen bild denna gång vilket jag givetvis borde ha men icke får bli någon annan gång. 
 
//Elise C 

Del 1 let the stress GO!

Hej på er!
 
Sedan grundskolan när jag pluggade i stockholm har mitt mål alltid varit att pressa mig så hårt bara möjligt för att komma så fort som möjligt från punkt A till punkt B. En kul grej från början, men som lite grann också gjort att det blivit lite av ett stress moment i sig. Eller snarare bara bidragit till stressen som kommit upp på andra sätt i alla fall. 
 
Så ja ett sätt som blev väldigt uppenbart i förra veckan är att just inte stressa eller försöka gå mellan punkt A och B så fort som möjligt utan faktiskt ta in omgivningen och att faktiskt sakta ner. 
 
För att stressa av handlar med andra ord inte bara om att planera att jag ska vara ledig vissa dagar tider osv utan också att implementera det mer även till vardagen i de små detaljer som händer varje dag. Att låta ett och annat ta tid osv. 
 
En gräsand i stilla vatten i Östersund. 
fotograf: Elise Carson ©
 
//Elise C
 
 
 
 
 
 
 
 

SEGER!!! Arktis in safe hands?!?!

Hej på er!!
 
Den senaste tiden har diskussionerna och debatten om Shell och deras planer om att borra efter olja i Arktis varit en het debatt. Efter Obamas godkännande som var mycket baserat på lagstiftning och dyl i USA som även för presidenten gör det svårt att stoppa. Denna fråga har engagerat miljontals människor runtomkring i världen. 
 
Arktis och våra poler har en otroligt stor påverkan på vår planet och klimatet förändras mycket tack vare vilken status polerna har. Ett felsteg av shell och ett läckage i detta område skulle mest troligt sluta i katastrof. 
 
Idag har Greenpeace meddelat att Shell har blåst av borrningarna i Arktis, vilket är minst sagt underbart då detta på många sätt säkrar att denna typ av exploitering sker idag och förstör det marina livet och Arkis. Med det sagt det skulle kunna slå ut oss i förlängningen om det skulle gå väldigt fel! 
 
Närmsta jag komme ri fotoväg när det gäller Arktis. Här isblock och is i Lake Michigan vintern 2013
 
//Elise C 
 

storstadslivet

Hej på er!
 
Ja vad ska jag säga. Tiden sedan jag flyttade tillbaka till Stockholm och kanske främst när jag äntligen bott själv igen har blivit lite av en accelerations sträcka. Som hittils inte riktigt avstannat. 
 
Förra sommaren bestod av jobb och nästan enbart jobb. Ekonomiskt har det varit en fördel så här i efterhand. Men att ha tid att vara social och dyl var något som blev minst sagt bortglömd förutom då jag var nere i söder och främst försökte koppla bort Stockholm och fokusera på här och nu och bara vara. Vilket fungerade bra, rätt sällskap och miljö funkar det faktiskt ganska bra. Efter denna sommar och höst började jag plugga. Att ha ett liv bortom plugget kändes ganska omöjligt på många sätt. Även om det hände att jag umgicks så blev det svårt att hinna med.
 
Under denna sommar har ledighet och lugn inte heller varit en prio utan främst jobb. Sista veckan av sommaren var jag dock ledig och återigen åkte jag ner till söder som på många sätt blivit lite av en fristad. De dagar då jag ofta dragits med förkylningar och dyl för att jag faktiskt lyckats slappna av, men ja det har i alla fall varit skönt.
 
Denna termin har min "acceleration" blivit ännu mer uppenbar då jag blivit ännu mer spänd och stressad och ja det är nog hög tid att försöka bromsa upp det hela. Hitta sätt att komma bort från stress, hitta platser där jag faktisk bara kan andas. Bara vara här och nu och blicka ut. Under denna sommar har jag upptäckt allt fler parker och grönområden i Stockholm vilket kännts positivt. Jag hade också för vana för några veckor sedan att efter skolan istället för att dra hem direkt dra ut i naturne och sätta mig vid vattnet ett tag och bara andas, tänka och slappna av. Något som varit väldigt bra.
 
Så med andra ord att bryta min lilla trend som även av andra har blivit uppmärksammat på senaste kan vara nyttigt. Har gång på gång pratat om olika målsttningar för denna termin, jag hoppas att kunna hitta en balans mellan plugg och jobb och även hinna med det som är viktigt och kul! 
 
//Elise C

Avfall en växande industri!

Hej på er!
 
Nyss hemkommen från jobbet. varit en rolig och bra dag på jobbet med intressanta diskussioner och, jag vill ut och påverka en mer, göra något större än att satsa på att lyckas på den där tentan eller den där rapporten. 
 
Jag vill påverka utanför skolans ramar, göra en skillnad. Motivera människor men kanske främst få dem att förstå varför vi är så "dryga" ibland när vi pratar om sortering och varför vi är på dem om att inte slänga plast i brännbart osv.
 
Vi har skyhäga mål att uppnå och för att det ska vara möjligt och för att vi ska kunna förändra våra vanor på ett mer bekvämt sätt måste vi agera nu, tänka på hur och vad vi konsumerar. Tänka ett steg till när vi gör oss av med prylar möbler och annat när de råkade ha fel färg eller inte passa in av någon annan anledning. 
 
Ja klart att vi måste få med oss näringslivet och att det fortfarande måste finnas en bra och stark ekonomi men måste det vi konsumerar alltid vara det som kommer direkt från fabrik. Måste det alltid omges av plast både tio och tolv varv. Måste allt alltid komma i nya förpackningar. Vad är det för fel på den glasburk du har frön och dylikt i hemma eller mer hållbara lösningar. Som inte kräver nya plast förpackningar på minsta vara i affären. 
 
Ett väldigt bra steg och utveckling inom avfalls sektorn vore om alla återvinnings centraler runtom i Sverige hade samma Typ av avdelningar och konteinrar för våra avfall. Detta skulle göra att någon från skåne skulle kunna besöka en ÅVC i Jämtland och fortfarande veta vart en ska slänga vart. Något jag anser skulle underlätta otroligt mycket eftersom det inte konstant blir massa nya områden att tänka på och ha koll på. En ÅVC reform med andra ord som även går att utveckla längs vägen för att ännu bättre kunna ta tillvara på det vi konsumerar. 
 
Bäste vore såklart om vi inte konsumerade så otroligt mycket men med den utveckling av nya köpcentrum och dylikt överallt är det svårt att bromsa den utvecklingen helt. Och tills dess måste vi ha ett bättre system för att ta tillvara på det vi konsumerat och tröttnat på eller gör oss av med. 
 
Sverige kan man säga lägger väldigt mycket i framkant när det gäller detta. Många andra länder lägger fortfarande mycket på hög. Berg av sopor som växer sig allt större och bristen på områden och platser blir allt värre. Det finns med andra ord otroligt mycket som vi kan göra för denna front. Alla redan använda metoder och dylikt kommer inte funka att implementera på alla länder men att utveckla hanteringen för att ta vara på så mycket osm möjligt är fullt möjligt och väldigt nödvändigt! 
 
//Elise C 
 
 
 
 

So i got a plan!!

Hej!
 
Ännu en vecka har snart passerat, dagen har bestått av att studera inför tentan, varit på SEI på en intressant föreläsning, haft middag för mina föräldrar och körde en favorit i repris.Vad gör man en vanlig kväll när jag tröttnat på sådan där "tråkig" vanlig mat som en alltid brukar äta/ laga. Det är perfekt att bara spontant titta vad som finns hemma och dra ihop något. Känns lite typiskt mig när det kommer till mat. Recept matlagning vad är det? Blev i alla fall väldigt gott precis som sist när jag testade det vilket är kul då det är simpelt och gott och faktiskt också går fort att göra.  xD
 
Ne men blev trevligt. Sen blev det att åka iväg till söder och gå på "Wear it like a crown" en ny spännande och rolig teater/ cirkus interagerat. Svårt att inte inspireras! mycket olika typer av jonglering, teater blandat med "skräck" moment och andra mer svår beskrivliga udda moment som även dem var underhållande och roliga!
 
Veckorna som varit nu av skola har gått väldigt mycket upp och ner, från finna lugna kvällar till kvällar och dagar på högvarv då jag vet varken in eller ut. Med lite tur kan jag hitta lite balans och faktiskt bättre lära mig att fungera bättre när det kommer till stress och press. Har också blivit betydligt mer lätt skrämd på ett annat sätt än förrut troligen mycket på grund av stressen. Udda måste jag påstå haha xD.
 
Har satt upp en del mål för att bättre få till någon typ av balans i vardagen och med lite tur också mer effektivt plugga och läsa vad som behöver bli gjort. Så ofta som en säger och pratar om att en ska träffa diverse personer och allt för ofta som en glömmer bort / inte tänker på det och inser att inget har hänt pga att mitt huvudfokus varit skolan och mycket runtomkring bara finns men inter ageras på. Ska försöka att få denna termin bättre än förra, och faktiskt också fokusera lite på livet bortom skolan ex Toppur, vänner och andra roliga aktiviteter och event. 
 
 
En bild från i veckan när vi besökte vårt projekt område för vårt nuvarande GIS projekt. :) Gillar hur ögon skiftar i gul blåaktigt och rött istället för lysande röda vilket är mer typiskt med blixt.
 
// Elise C 

Looking forward to the countryside!

Hej på er!
 
Sitter i skolan som vanligt denna tid på dygnet, kom lite senare än vad jag tänkt men ja så går det när mamma sover över. Väldigt mycket ombytta roller igår, jag satt hemma och tog det lungt och läste och hon var på AW med kollegor och vänner. 
 
Skönt på ett sätt att skolan är igång igen eftersom jag äntligen kan komma framåt, vilket betyder ett steg närmare att bli klar med min utbildning. Det är det också just denna tid på dygnet som är underbar att vara ute i stallet och träna häst. Inga jobbiga flugfän, härligt, väder lite små kyligt osv.
 
Hela sommaren har vi tränat och kommit väldigt långt. Det är äntligen nu som det går att börja jobba mer på riktigt, det är nu det blir riktigt kul att träna, just för att en också känner så stora framsteg. Dock är det också nu som jag har absolut minst tid och poppis! Har inte varit där på lite över två veckor vilket är jätte tråkigt. Nu i helgen hoppas jag dock på att hinna med att åka till stallet och träna min fantastiska lilla häst. Något jag verkligen ser fram emot. 
 
Min lilla snygging!! <3 
 
Hoppas på att få med mig någon ut snart som också kan fota oss snart. Skulle vara super kul med nya bilder! 
 
//Elise C 

Gå cykla eller ta bilen

Hej!
 
Sitter i skolan och försöker svetsa in de olika klimatzoner som finns på jorden. Hur det går vet jag inte men med lite tur har jag betydligt bättre koll om några veckor. 
 
Att naturen runtomkring oss håller på att förändras är inget nytt. Vi möts nästan dagligen av nyheter om klimat och miljö. Med nya rekord antingen varmare eller kallare eller andra värden som aldrig varit lägre eller högre. Med andra ord miljön runtomkring påminner oss och försöker vissa att vår livsstil kommer att ta dö på det vi lever i och på. 
 
Hur en enskild privatperson kan göra en förändring är inte alltid självklart eller givet. Vi vill gärna vara miljövänliga och miljömedvetna men inte gärna förändra våra bekvämligheter. I Stockholm är högt trafiktryck vardag varje morgon och eftermiddag när "hela stan" ska hem eller till jobbet. Samtidigt som det är mycket köer sitter det troligen endast en person i majoriteten av alla bilar.Känns lite udda egentligen att så många människor väljer att ta bilen till jobbet och stå i långa sega köer varje morgon och eftermiddag. 
 
Så till frågan hur kan vi förändra detta? SJälvklart kan det vara så att en del inte tar sig till jobbet och från jobbet utan bil och dyl. Fullt möjligt men misstänker långt ifrån alla. En "enkel" lösning är att göra den kollektiva trafiken ännu mer effektiv vilket också är på kartan här i Stockholm med nya tunnelbanelinjer och mer effektiva busslinjer.
 
Vad finns mer att göra för att just förändra detta? Och hur stor skillnad skulle det bli om de som kan skulle välja att cykla eller ta kollektivtrafiken till jobb/ skola/ annat.
 
Fick den lokala tidningen igår där det på första sidan stod något i still med "Den nya cykeltunneln kan komma att kosta 12 miljoner kronor!" Absolut att det är mycket pengar osv men åh andra sidan bygger vi också ut vägar och andra transport sätt mycket också och ja det är inte precis gratis. Att fler ska kunna cykla till och från jobb och dyl är ur ett klimatperspektiv en mycket bra satsning. Har dock inte hunnit läsa artikeln ännu.
 
Ett problem som finns på många platser är att städer är byggda för att anpassa sig till bil trafiken och inte så mycket till cyklister eller människor som går. Något som gör det mycket svårt att ta sig från plats A till B om en inte använder bilen och kör. Olika städer i USA är ett typiskt exempel på detta när det stundtals kan kännas nästan omöjligt att gå, pga hårt trafikerade vägar.
 
//Elise C 

School school and motivation

Hej på er!
 
Skola skola och återigen motivation! stundtals går de väldigt mycket hand i hand ibland inte alls. Ibland slår inspirationen in och ibland till sin fördel men även genom att vilsaleda mig in i annat roligt och intressant. Grupparbetet går framåt vilket är otroligt skönt. Projekt arbetet får vi mer info om nästa vecka och plugget inför tentan går framåt.
 
Just nu ser jag fram emot imorgon bitti, överlag så är morrnar grymt bra! skönt att komma upp tidigt, va i skolan tidigt, hitta fokus och bara köra järnet. Sen att jag alltid blir lika förvånad när någon kommer till bordet och säger hej för att jag är så insnöad i arbetet är något annat haha xD. Åtminstone "vaknar" jag till om jag inte ännu gjort det.
 
haft en inspirerande och intressant föreläsning idag, så hm... kanske bör jag doktorera i framtiden. Låter väldigt intressant och spännande! Skulle vara riktigt kul att snöa in på ett område som verkligen känns intressant och bara fokusera och köra järnet. Undersöka allt från ett perspektiv och läsa allt runtomkring ämnet. Skulle vara roligt, dock kanske inte nästa steg.
 
Efter min kandidat blir det med lite tur jobb och med lite tur även en utlandsresa, för att upptäcka de delar av världen jag ej ännu hunnit upptäcka!
 
 
 //Elise C 
 
 
 

An early morning

Hej på er!
 
SItter i skolan en sån där vanlig morgon. Missade bussen med typ en minut så blev att gå halva vägen till skolan istället. Har inget tålamod att sitta kvar och vänta på nästa speciellt inte i detta värder. Skönt att komma iväg ungefär när jag tänkt i alla fall. Imorgon hoppas jag att jag också är framme när jag tänkt mig. 
 
Börjar se allt fler liknelser med gymnasiet eller för den delen grundskolan då det också hörde till min vardag att komma minst en timme innan skolan började. sitta med datorn och bara ta det lungt, andas och försöka vara här och nu och få det där gjort som inte hände kvällen innan. 
 
Ser fram emot oktober just nu eftersom tentan då är över och med lite tur kan jag ta det lite lugnare, stressa mindre och vara mer till freds med saker och ting. Utan att känna att jag konstant gjort för lite. 
 
//Elise C
 
 
 

in a place called the city

 
 
Att något så främmande stort och på sina sätt skrämmande kan bli vardag. En plats av annonymitet, ett landskap av betong i flera nivåer. Fasad efter fasad lutandes mot vägen jag går på. Korsning efter korsning som passerar. Ett konstant mullrande ljud som aldrig tycks försvinna. De små upplysta plättarna i den mörka natten. 
 
Hur kan något så främmande och bekant som jag aldrig skulle kalla hemma ändå bli. Det är i bland de lummiga träd och buskar och de ringlande stigarna jag hör hemma. De öppna vidderna där åkrar och skog och ett fåtal hus är min enda granne. 
 
Sirenerna ljuder gång på gång i den kalla natten. Ett flygplan hörs någonstans från högt ovanför, när de passerar. En stad i konstant rörelse, ett liv som aldrig trycks lugna sig. En stad som aldrig sover. 
 
Jag längtar och jag saknar men ändå tycks jag trivas. Jag har funnit min lilla oas av lugn i kanten av sjön några kilometer bort infinner sig en känsla jag så väl känner igen. En känsla av lugn, av harmoni, trotts bruset försöker jag bara vara här och nu skärma bort den stora staden. Fokusera på vattnet som sköljs i land och sedan försvinner tillbaka. Kvitter av fåglar som sitter i trädkronorna ovanför och de små änder som snabbt simmar förbi i hopp om att inte bli upptäckta. 
 
jag hör fotsteg som kommer närmare och som avtar allt eftersom tiden passerar. 
 
ett kreativt försök som dock inte lyckades i min mening men ja, i och med detta försök minns jag tiden då jag verkligen fick till det, då jag verkligen kunde fånga vindpustar, stunder, stämning på ett häftigt sätt. Hoppas att jag ska hitta tillbaka till de sättat att skriva igen. 
 
//Elise C

Ung och Studerande som ett livsformat:

Ja att vara student och sitta med mängder av idéer och saker jag skulle vilja vara är inte helt lätt. Det finns så mycket jag skulle vilja göra, och som lagom otålig känns det inte riktigt som om jag har tid eller lust att vänta med dem. Med mängder av idéer flygandes runt i huvudet är det lätt att inspireras. Att vilja komma igång med diverse olika projekt. Att komma ut och påverka i olika sammanhang. Bygga upp ett företag, en framtid ett liv.

Det är dock lätt att upptäcka varför jag fortfarande inte tagit steget ut och lagt någon större energi på mina större framtida projekt. För att för eller senare hamnar jag i ämnet ekonomi. Som det ser ut idag kräver många av projekten ett större kapital än vad jag idag sitter. För att förändra det krävs det att jag jobbar mer, dock betyder det också att mitt vardagspussel i förläggningen inte kommer att gå ihop. Eftersom minst heltids studier och ett heltidsjobb inte riktigt går ihop och om det skulle lyckas skulle jag inte ha någon tid eller energi över till att driva något av projekten. 

Ett med andra ord vardagligt dilemma i mitt huvud och mitt liv. Det är lätt att ha en vilja och bli inspirerad att göra så mycket men i min nuvarande situation känns det nästintill omöjligt att få ihop det. Att dessutom vara själv och driva företag/projekt/ studera/ jobba och ha djur är lagom omöjligt. Också med tanke på att jag bor i en lägenhet mitt i stan. En stor fördel på en del sätt men enligt mig även en begränsning.

Detta är lite botten till varför jag i skrivande stund har så otroligt bråttom framåt. Stundtals känner jag mig väldigt mycket som en fånge. En känsla jag haft från och till ända sedan jag satt på min gymnasieskola i Jämtland då jag på många sätt var väldigt begränsad. Tror inte riktigt att jag hittat en vardag där jag kommer framåt samtidigt som det inte bara känns som en lång uppförsbacke för att komma ditt jag vill.

Det är lätt att bli distraherad av utsidan när jag känner mig som en fånge i min egen vardag. Samtidigt vill jag inte riktigt förändra den utan snarare längtar jag otroligt mycket framåt i tiden.  Då jag potentiellt sätt alltid kan vara friare och ha fler möjligheter än vad jag har idag.

Detta är också en anledning varför jag har så otroligt svårt att leva i nuet. Det var länge sedan det kändes riktigt kul att bara fokusera på här och nu. Det är alltid människor som är på tok för långt bort drömmar som förflyttas fram och saker som kommer i mellan.

Jag antar att dessa resonemang handlar lite om att vara ung. För samtidigt som jag inte är bunden till så fantastiskt mycket egentligen så är jag i en situation med otroligt många och mycket begränsningar enligt min mening. 

 Tinne som liten :) 
 
//Elise C 

Busy morning!

Hej!
 
Första gången på länge som jag åker tunnelbana under rusnings tid. Efter denna morgon kan jag säga att jag är otroligt glad att det inte är min vardag att vara tvungen att åka tunnelbana dagligen. Självklart är det otroligt bra att den finns och att många väljer att ta tunnelbanan men ja otroligt mycket folk. Inte för att jag har något emot människor men skönt att kunna sitta på en buss och sväva iväg med musik och se hur staden vaknar eller snarare kanske exploderar. Haha 
 
Just nu är mitt mål att försöka hitta någon typ av balans i vardagen. Att inte hamna i det som jag var i förra terminen. Lära mig att hantera stressen oberoende av vart jag befinner mig. På mer allmänna platser finns det alltid något som kan distrahera dessto svårare hemma själv men ja det är mitt mål att även där kunna bibehålla lugnet. Kanske inte händer så ofta men det är ett problem de gånger de faktiskt händer. Så ja mer eller mindre ta tjuren vid hornen och utmana det hela! 
 
//Elise C

It´s in y head!

Hej!
 
Konsten att finna balans, ja det är enligt mig lite av en konst. Att under terminerna inte alltid se det där berget av plugg utan se de kapitel eller uppgifter jag tänkte att göra för dagen och nöja mig med det och inte alltid ha det tänket att tänk om jag inte hunnit med studierna vilket i sin tur leder till att jag inte vågar planera saker. 
 
Studierna är på många sätt en fördel, ju mer en lär sig ju roligare och intressantare blir det. Alla kurser kanske inte fallar mig i smaken eller är lika inspirerande men att lära sig mer är kul när en väl kommit in i det hela. 
 
Ja det är lätt att tro att det är betydligt lättare att träffa vänner och bekanta när en bor på samma ort som många av dem. Förutom att jag flyttade ifrån många vänner var det lite så jag tänkte när jag flyttade från Jämtland. Att ha vänner med likartade jobb som en själv och som på något vänster alltid tycks bo på motsatta sida av stan har dock inte varit en fördel. När jag går på vanligt schema det vill säga vara vaken på dagen och sova på natten har de så ofta vänt på dygnet och jobbar vakna nätter och sover på dagen. Vanliga kontorstider finns inte inom jobb med människor som är i behov av personal dygnet runt. VIlket såklart är till en stor fördel när en studerar eftersom det på så viss är möjligt att jobba andra tider än 8 - 16 men ja försvårar möjligheterna att ses. 
 
Sedan att ja bo på internat och dyl innebär att även om jag på ett sätt tycks bo "nära" och centralt har många vänner utspridda i hela Sverige. Något som är en fördel eftersom det är lättare att upptäcka Sverige om jag har anledning att åka och hälsa på men ja inte alltid en fördel. 
 
Så att även om en tycks bo granne och bara kunna gå förbi vänner är det inte riktigt så enkelt och heller inte när jag konstant sätter upp hinder i mitt huvud där det alltid finns en chans att jag inte hunnit med det jag tänkt och av den anledningen inte kan ses/ vågar planera in något. 
 
Under denna termin är mitt mål att släppa mer på hindrena som jag sätter upp och kanske börja på någon aktivitet som jag tänkt och velat göra länge. Aikido och Rollerderby är två saker jag sysslat/provat på tidigare som varit roligt men ja som av olika anledningar jag inte kunnat fortsätta med pga flytt och tidsbrist. 
 
//Elise C
 
 
 

Stormen förre lugnet?

Hej!
 
Istället för att trött slänga mig på bussen efter föreläsningen drog jag ut och poia i skogen en stund eller ja längs brunnsviken. Blev lagomt inspirerad imorrse när jag ramlade in på en masssa filmer med människor som poiar. Gick ganska bra men så mycket lättare att göra framför en spegel för att se i vilken riktining och hur poien egentligen svingar när de ex är bakom mig och dyl. 
 
Efter att ha poiat mig själv och "telently hitting myself" xD så la jag mig på en klippa så otroligt härligt att bara vara en stund känna värmen från solen och bara vara. Att vara här och nu är något jag är ganska dålig på överlag men som jag vill försöka bli bättre på. 
 
Har tidigare nämnt här på bloggen att jag haft lätt till att svimma och dyl och känt mig väldigt ostadig i perioder. Börjar antagligen komma in i en sådan situation igen då jag äter bra men ändå känner mig ostadig/svimfärdig och blir skakig och dyl. Jag misstänker att det är stress relaterat men skulle heller inte förvåna mig om det är relaterat till någon brist på något. Har tidigare under detta år tagit tabletter för att med säkerhet veta att jag får i mig det som är viktigt dock har jag inte lyckats ta dem som tänkt så där är något jag måste bli bättre på. Dock är jag ingen expert och risken finns att en del ämnen slår ut varandra samtidigt som en del ämnen behövs i en viss mängd för att kunna ta upp ett annat ämne på ett bra sätt. Ja det hänger självklart ihop och jag har läst en del men har egentligen ingen kunskap inom det. Imorgon tänkte jag dock ta tag i det hela och dra iväg och ta ett blodprov och kolla om det finns några givna brister på något.
 
Järn är något som var på tapeten tidigare som känns troligt eftersom detta fenomen inte är nytt samt att jag är vegetarian och av den anledning har lite svårare att få i mig järn och en del andra viktiga ämnen. Så ja med lite tur kanske jag om några veckor kan få veta vad som kan få mig mer stabil eller agera på ett sätt som inte gör mig ostabil. 
 
Tror att ostabiliteten även satt sig mycket psykiskt då jag hamnat i ett läga där jag håller på att svimma många gånger och då tappar kontrollen ganska rejält då jag knappt ser eller hör något osv... Ganska äcklig situation och ja är lätt att stresse upp sig när jag märker av tendenser att hamna där. Så med lite tur kanske jag kan få bukt på det hela!! 
 
selfie (Y) 
 
//Elise C

A winning team? :)

Hej på er!
 
Tidig morgon men fortfarande inte tidigt nog, har som sikta att vara på skolan runt 08:00 på morgonen men en så länge har jag inte uppnåt det målet. Idag kan det iof vara helt okej att inte vara här den tiden med tanke på att min föreläsning börjar 15:15 och slutar 17:00. Idga blir det ändå 7,5 timmar i skolan.Med lite tur kan hinner jag med det jag tänkt idag och kan vara ledig när jag kommer hem. Dock återstår det att se :) 
 
FIck precis reda på att det blir kurs den 22 September för Helene Blom något jag garanterat ser fram emot. Ska bli skönt att under en dag släppa plugget helt och helt fokusera på Toppur och att bli ännu bättre som ett team. Har hänt mycket sedan jag red kurs för Helene sist och med lite tur kan vi behålla former och bli ännu bättre. 
 
Jag och Toppur för ca 3 år sedan. 
 
//Elise C
 

School and everyday life

Hej på er!
 
Skola studera och skola. Ja denna termin är det tänkt att jag ska ha ett liv även utanför studierna. Förra terminen var jag väldigt fast i studierna och hade svårt att bestämma att hitta på andra saker eftersom det alltid fanns en chans att jag inte hunnit läsa det jag tänkt inte tänkt att göra det jag tänkt när det kommer till studierna. Dock kommer det alltid att vara så. Jag kommer alltid kunna göra mer oberoende av hur mycket jag gjort tidigare. 
 
Just nu saknar jag att ha en fyrbent hemma att mysa med och gå långa promenader med. Snart fem månader sedan jag förlorade min vovve! Sjukt hur fort tiden går. Har inte ännu orkat titta igenom bilder och dyl på henne. Tanken var att jag skulel skicka en bild till en vän som skulle rita av henne men ja det har då inte hänt ännu. Men med lite tur hittar jag en bild som kan fungera snart och får iväg den. Just nu vill jag dock inte se bilder av henne och dyl då det fortfarande är jobbigt. Har tänkt vid ett flertal gånger att skriva om henne här på min blogg men har inte riktigt funkat som jag tänkt. Det är tufft att förlora något som varit en del av ens vardag i halva ens liv. 
 
Förra lektionen med min häst avslutades väldigt bra och längtar efter att få komma upp i sadeln igen speciellt nu när det börjar bli lite kyligare igen, då flugor och dyl försvinner, verkligen den bästa tiden på året att ha häst!!
 
Stundtals känner jag mig som en fång med de liv jag har just nu, så långt från så mycket samtidigt som det är så nära så mycket annat. Men ja beror ju helt på vad en prioriterar. 
 
Ska försöka  göra en plan för den kommande månaden, för att lyckas få lite ledigt och också kunna njuta av hösten och få till någon typ av balans under terminen. 
 
Bild från Östersund när jag och Ikki var ute och spontant fota lite :)
Fotograf: Ikki 
 
//Elise C
 
 

And so it all begins again!

Hej!
 
Den första skolveckan har redan hunnit passera. När jag äntligen börjat ta mig tillbaka till gamla rutiner och finna mig i dem så är det redan helg och tid att bryta dem igen. Skulle mer än gärna suttit i skolan idag och grottat ner mig i litteraturen och fokuserat på det. Istället blir det en fin jobbdag med trevliga kollegor för att sedan fira min födelsedag med min familj och delar av min släkt vilket också såklart ska bli väldigt trevligt! 
 
Från att ha en vecka ledigt men inga måsten till att slängas in i verkligheten med tenta och två inlämningsuppgifter om bara några veckor och under dessa veckor även ha besök från USA har jag insätt att det är hög tid att dra igång med allt igen. Ska bli super kul att ha några släktingar här från USA. dock kommer jag ha en hel del plugg och en del jobb under denna tid också. Så får försöka hinna med allt så gott det går med andra ord.
 
Vill verkligen ta mig igenom denna tenta nu har ingen lust att göra om den ännu en gång. snubbla på målsnöret är nog bara förnamnet. Så nu ska jag lägga ner massor av tid på rätt saker och ta mig igenom den med lite tur på ett bra sätt!
 
Off to work! 
 
//Elise C